چرا مردم به آهنگ غمگین خارجیو ایرانی گرایش زیادی دارند؟ اگر به دور و برتان نگاه کنید متوجه میشوید خیلیها بیشتر از آنکه به موسیقی شاد گوش کنند به موسیقی غمگین تمایل دارند. در جامعه ایرانی شاید در ظاهر شدت این تمایل بیشتر از نقاط دیگر دنیا باشد؛ اما واقعیت این است که در کشورهای دیگر جهان هم موسیقی غمگین طرفداران فراوانی دارد. در سال ۲۰۱۴ دانشمندان تحقیق کردند و به این نتیجه رسیدند گوش دادن به آهنگهای غمگین میتواند برای سلامت روان آدمها مفید باشد.
در سال ۲۰۱۹ نیز تحقیق دیگری با همین موضوع منتشر شد که نشان می داد افراد افسرده آهنگهای غمگین را به آهنگهای شاد ترجیح میدهند؛ چون فکر میکنند گوش دادن به آهنگهای غمگین حالشان را بهتر میکند. تحقیقات نشان داده است آهنگهای غمگین به انسان حس غم و ناراحتی نمیدهند، بلکه مخاطب را در یک حال و فضای نوستالژیک فرو میبرد. نوستالژی یک حس تلخ و شیرین است که تخیل را بهکار میاندازد و با زنده کردن خاطرات شیرین گذشته به مخاطب آرامش میبخشد. در بخشی دیگر از تحقیقات منتشرشده آمده است غمی که بر اثر گوش دادن به موسیقی وجود مخاطب را فرامیگیرد در حقیقت میتواند لذتبخش باشد. برای اینکه با گوش دادن به آهنگهای غمگین یک نفر بتواند به این لذت دست پیدا کند، آهنگ مورد نظر نباید ایجاد ترس یا اضطراب کند، باید از نظر زیباییشناسی دلپذیر باشد و گذشته را به یاد بیاورد. البته به نظر میرسد این مساله که چرا خیلی آهنگهای غمگین را دوست دارند ریشه بیولوژیکی هم داشته باشد. پروفسور دیوید هورون David Huron از دانشگاه اوهایو تحقیقی انجام داده است درباره اینکه چرا بعضی موسیقی غمگین را دوست دارند و بعضی دیگر اصلا آن را دوست ندارند و حتی شنیدن آن را نمیتوانند تحمل کنند. او میگوید: یکی از چیزهایی که برای من جالب بود تفاوت بین افرادی است که به موسیقی غمگین گوش میدهند و عاشق آن هستند و کسانی که از آن بدشان میآید. تحقیقات ما نشان داد که این مساله بهدلیل وجود هورمونی به نام پرولاکتین است. وقتی کسی گریه میکند در بدن او پرولاکتین آزاد میشود. ترشح پرولاکتین احساس بهتری به او میدهد و او را آرام میکند.
او توضیح می دهد: کسانی که از گوش دادن به موسیقی غمگین لذت میبرند پرولاکتین زیادی ترشح میکنند و کسانی که این کار را ناراحتکننده و بیفایده میدانند و نمیخواهند آن را بشنوند، احتمالا وقتی به آن گوش میدهند به اندازه کافی در بدن آنها پرولاکتین آزاد نمیشود. بنابراین پرولاکتین هورمونی است که حال ما را خوب میکند و احساس آرامش میدهد. اگر وقتی به موسیقی غمگین گوش می دهیم در بدن ما این هورمون آزاد شود، حس خوبی پیدا خواهیم کرد, اما اگر آزاد نشود یا به اندازه کافی نباشد، آنچه از موسیقی غمگین دریافت می کنیم فقط ناراحت شدن است و کمکی در بهتر شدن حال نمیکند.